De Leonberger
Temperament en gedrag:
De Leonberger is een imposante hond, met een prachtige vacht. Ondanks zijn krachtige verschijning is het toch een vlot bewegende hond. In vergelijking met andere grote, dogachtige honden (zoals b.v. de Newfoundlander en de Sint-Bernard) is de Leonberger veel actiever. Het is een sportieve hond, die van beweging houdt, en het leuk vindt om samen met zijn baas dingen te ondernemen.
Wanneer U hem buiten de nodige beweging geeft, zal de Leonberger in huis een zeer rustige hond zijn. Wanneer een Leonberger goed gesocialiseerd en opgevoed is, zijn de activiteiten, die U met hem kunt ondernemen, legio!!!
De meeste Leonbergers zijn gek op water en hebben met name een voorliefde voor vieze plassen en moddersloten….!! Maar hun voorliefde voor water maakt de Leo geschikt om "Waterwerk" te doen. Ze halen met veel enthousiasme steeds opnieuw drenkelingen, of slepen boten, aan de kant. Ook op sneeuw zijn de meeste Leonbergers erg dol, en "Lawinewerk" behoort dan ook tot de mogelijkheden.
Een Leonberger is meestal ook een goede waakhond. Door zijn overwegend vriendelijk gedrag naar andere mensen, denkt men vaak dat hij niet “waaks” is. Maar het tegendeel is waar! Omdat het ook een sensitieve hond is, heeft hij meestal feilloos in de gaten wanneer mensen kwade bedoelingen hebben, en laat dit dan ook duidelijk merken. Door zijn voorkomen alleen al boezemt hij ontzag in. Er zullen maar weinig mensen zijn die Uw huis durven binnenkomen wanneer U niet thuis bent.
Maar Leo's zijn in het dagelijkse leven hele open en vriendelijke honden, die het prachtig vinden als er mensen op bezoek komen mits de baas zelf de deur opendoet.... Ze laten zich dan ook graag door andere mensen/kinderen knuffelen.
Een Leonberger kan, net als veel andere hondenrassen, makkelijk leren om met andere huisdieren in het gezin samen te leven. Zij beschouwen alle dieren die tot het gezin (= hun roedel) behoren als iets vanzelfsprekends. Over het algemeen accepteren ze ook zonder problemen dat visite met andere honden op bezoek komen, mits ze dat van jongs af aan gewend zijn! Daarnaast zullen ze dieren die ongevraagd op hun terrein komen niet direct accepteren.
Een Leonberger is een redelijk intelligente hond die vrij snel snapt wat de bedoeling van iets is (zeker wanneer hij er zelf profijt van heeft!) Toch, bij training, dient U geduld te hebben: de Leo leert in zijn eigen tempo en is niet erg slaafs ingesteld. Hij kan “minzaam dwars” zijn….. Alhoewel een Leonberger niet onder de werkhonden-rassen valt, vinden ze het wel heel leuk om samen met hun baas “te werken”! Naast “Waterwerk” is een ander voorbeeld het “Speur- en Reddingswerk”.
Gezondheid:
Voor een groot ras is de Leonberger relatief gezien een redelijk gezond ras. Natuurlijk spelen er, net als bij alle andere rassen, een aantal gezondheidsproblemen binnen de populatie. Daarom zijn er bij de rasvereniging LHCN-regels t.a.v. HD, oogafwijkingen/-ziektes, LPN1 & LPN2 & LPPN3 (= types van Leonberger PolyNeuropathie) en LEMP (=Leuco-Encephalomyelopathie) m.b.t. honden waarmee gefokt worden. Ook hun karakter wordt getest. De gemiddelde levensverwachting van een Leonberger ligt rond de 10 jaar.
Is het een ras voor U:
Zelf vinden wij de Leonberger natuurlijk een fantastisch ras! Maar dat zal zeker niet voor iedereen opgaan! Als eigenaar van een Leonberger krijg je ook te maken met een aantal minder leuke zaken. Het is goed om ook dat te realiseren voordat U besluit om een Leonberger in huis te nemen!
- Een Leonberger is geen hond die je hele dagen in een bench of kennel kunt houden. Ze houden er van om bij en met mensen samen te zijn. Een Leonberger zult U dan ook gewoon in Uw gezin moeten opnemen.
- Net als eigenlijk bij ieder ander hondenras, zult U als mens een duidelijke Alpha (=roedelleider) moeten zijn. Alleen op die manier zal de hond respect voor U hebben wanneer hij eenmaal volwassen is, en alleen al gezien zijn grootte en kracht kan men het zich absoluut niet permitteren om niet de “echte baas” voor en over de hond te zijn!
- Gezien het bovenstaande is het ook beslist noodzakelijk om één of meerdere gehoorzaamheid cursussen met de hond te volgen, minimaal een pup-cursus én een vervolgcursus.
- Gezien zijn voorliefde voor modder en water zullen Uw vloeren, muren en deurposten regelmatig smerig worden. Als de hond gezwommen heeft, en opgedroogd is, zult U versteld staan van de lading zand die blijkbaar in zijn vacht zat en nu op Uw vloer ligt......
- De haren van zijn prachtige vacht zult U ook regelmatig niet alleen op Uw meubilair en vloeren terugvinden, maar ook in/op allerhande voorwerpen en op Uw kleding.
- U zult rekening moeten houden met de beperkingen van een snelgroeiende grote hond. I.v.m. de ontwikkeling van zijn "botwerk" zijn lange wandelingen en traplopen voor pups en jonge honden uit den boze!
Aanschaf:
Als U, na het lezen van alle informatie, overweegt om zelf een Leonberger in huis te nemen, is het zeer zinvol om ook eens een aantal fokkers en eigenaren te bezoeken. Dan kunt U de honden ook eens in de praktijk van het dagelijkse leven meemaken, en de eigenaar / fokker alle vragen stellen die U nog heeft. Binnen ieder ras zijn er altijd onderlinge verschillen in uiterlijk en gedrag, zo ook bij de Leonberger. Kijk welk type hond U aanspreekt en ga niet alleen af op het feit of de ouderdieren wel of niet kampioenen zijn, want kampioenen geven niet per definitie kampioen-pups…..
Het is ook belangrijk om de fokker van Uw keuze eerst persoonlijk te ontmoeten en de ouderdieren (of ten minste de moederhond) te zien. Want gaat U pas kijken als er al pups zijn, dan is het heel verleidelijk om er maar gelijk één mee te nemen, want alle puppies zijn even schattig! Kijk dus of de ouderdieren U aanspreken. Daarnaast is het fijn dat U gewoon “een goed gevoel” heeft bij een fokker. Want de fokker is wel degene waarbij U later met al Uw vragen, over opgroei en opvoeding van Uw pup, terecht moet kunnen!
Een reu of een teef:
Dit is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Men denkt vaak dat een teef wat makkelijker is in de omgang en dat de reuen doorgaans wat dominanter zijn…. Maar dit gaat in de praktijk lang niet altijd op!! Je hebt namelijk ook zeer dominante teven, en "watjes" van reuen..... Allebei de seksen hebben hun voor’s en tegen’s. Teven worden loops, en hebben, mede daardoor, vaak last van hormoon- en gedrags- schommelingen. Reuen zijn daarentegen wat gelijkmatiger qua stemming, maar kunnen hun eigenaar weer tot wanhoop brengen als er een loopse teef in hun buurt woont!
Daarnaast is het ook heel bepalend of U al honden heeft en hoe die omgaan met de verschillende seksen. Ga dus gewoon uit van wat het beste past in Uw situatie, en bespreek ideeën daarover ook eens met andere eigenaren en/of fokkers in Uw omgeving.
Kosten:
In Nederland ligt de prijs voor een Leonberger pup momenteel tussen de 1700,00 en 2100,00 Euro. Vergeet daarbij niet dat de Leonberger voor de rest van zijn leven kwalitatief een goed voer nodig heeft + de eventuele medische kosten (entingen, medicatie, e.d.) Dit alles is dus een flinke aanslag op Uw portemonnee……
Maar mocht U, na dit alles gelezen te hebben, nog steeds enthousiast zijn over de Leonberger? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, want: